10.4.08

Què és el Saló del Manga?


2. LA MOSTRA: SALÓ DEL MANGA DE BARCELONA 2007

1. Presentació
El Saló del Manga de Barcelona és una fira de productes relacionats amb el manga i l’anime que té lloc a Barcelona cada any durant tres o quatre dies i que té un pes important al món otaku (afeccionats al manga i/o a l’anime) català i espanyol. Hom hi pot trobar còmics manga, però també DVDs de sèries d’animació japonesa, videojocs, menjar japonès, còmics d’autors novells, productes diversos comercialitzats gràcies a l’èxit d’una col•lecció de manga: samarretes, xapes, tasses, coixins, postals, il•lustracions, pòsters, bosses de mà de personatges de manga o d’anime; braçalets, anells i collars, calcomanies, corbates o altres accessoris que duen els protagonistes d’aquestes sèries.
Tot i que la finalitat principal del Saló és comercial, s’hi realitzen activitats lúdiques que promouen la participació dels assistents: concursos de cosplay (disfresses de personatges de manga i anime; de fet, els otakus disfressats tenen entrada lliure al Saló un dels dies en què se celebra), karaoke de les cançons de les sèries d’animació, concursos de còmics, exposicions i mostres de còmics, firmes d’autors de manga japonesos, projeccions d’anime, maquetes, lliçons sobre com jugar a jocs de taula japonesos (com ara el mah jong), mangateca (una biblioteca de manga), etc.
El Saló del Manga de Barcelona se celebra des de l’any 1995 i va tenir lloc durant dos anys a l’estació de França. L’any 1997, però, es va haver de traslladar a la Farga de l’Hospitalet, ja que es necessitava més espai. Enguany ha estat la tretzena edició de l’esdeveniment (ha tingut lloc entre l’1 i el 4 de novembre) i s’han repartit les activitats del Saló en tres espais, ja el 2006 va ser visitat per 58.000 persones, algunes de les quals havien hagut de fer més de tres hores de cua per accedir al recinte. Mentre que els estands dels expositors s’han ubicat a la Farga, l’espai del Poliesportiu del Centre s’ha utilitzat com a espai dedicat a projeccions, karaoke, exhibicions d’arts marcials i també s’ha comptat amb l’auditori del Centre Barradas, de manera que suma un espai de més de 12.000 m2. Els organitzadors posaren un autobús gratuït (el Mangabus) que enllaçava els tres espais al servei dels usuaris i han manifestat la intenció de repetir l’experiència el 2008.
Ficomic, l’entitat que s’ocupa d’organitzar el saló cada any ha afirmat que el nombre d’assistents del 2007 ha superat les 65.000 persones. El preu de l’entrada, 5 euros l’estàndard i 3 la reduïda amb Carnet Jove, a més del manga de regal que et donen amb l’entrada està a l’abast d’un públic ampli. El fet que se celebrés durant el pont de Tots Sants féu possible que associacions d’otakus d’arreu de l’estat espanyol es poguessin desplaçar fins a l’Hospitalet per participar a la fira.

Fonts principals: webs de viquipèdia i FICÒMIC.