9.4.08

En quina llengua publiquen les editorials?


Quant a Ivrea, és una editorial Argentina que ven manga tant a Argentina com a l’estat espanyol, on també hi té una seu. No té ni una de les 81 col•leccions de manga que publica en català i la seua pàgina web tampoc està en aquesta llengua.
Pel que fa a Mangaline, és una editorial espanyola fundada el maig de 2001. Publica manga a l’estat espanyol i ha obert recentment una filial a Portugal. De les 41 col•leccions del seu catàleg no n’hi ha cap en català. Tampoc no disposen d’un web en aquesta llengua.

Panini és una editorial italiana que es va fundar l’any 1961 i que actualment té filials a diversos països d’Europa (estat italià, estat francès, estat espanyol, Alemanya i Gran Bretanya), al Brasil i a Xile. L’any 2006 va arribar a facturar 579 milions d’euros i compta amb 705 treballadors. L’empresa distribuïdora de Panini a l’estat espanyol, Cromo-Crom, està ubicada a Torroella de Montgrí. L’única col•lecció que ha publicat en català ha estat Dibuixar manga: shonen. No té el web en català.

Norma Còmics és una editorial catalana que té la seu a Barcelona. Publica les col•leccions de manga en castellà, tot i que l’any passat va publicar Japonès en vinyetes, del traductor de japonès al català i castellà, Marc Bernabé, nascut a l’Ametlla del Vallès. L’obra va aparèixer abans en castellà, tot i que es pot trobar pel mateix preu en català i castellà. No té web en català i reparteix la publicitat dels seus productes en castellà a Catalunya. En canvi, en l’àmbit del còmic en general han apostat més pel català amb títols com In the Shadow on No-Towers, Persèpolis o Brodats. El 2004, en una entrevista al diari El Punt l’any 2004, afirmaven: la nostra aposta pel català s’ha de fer en determinades obres, no crec que comercialment fos viable treure el Superman i el Batman en català” i relacionaven l’èxit d’una col•lecció de còmics amb el fet d’haver aparegut prèviament a la televisió.

A l’últim, Ponent Mon és una editorial catalana que té la seu a Rasquera, amb distribuïdors a Barcelona i València i a diverses ciutats espanyoles. Ha editat només 37 col•leccions de manga, entre elles Barri llunyà (2007), en català, tot i que s’havia publicat quatre anys abans en castellà (14 euros per dos volums, mentre que en català costa 24 euros en un volum únic). Tampoc tenen web en català.

Altres editorials menys volum de vendes com són Dolmen, Filabo, Banzai, Deamers, Filabo, Medea o La Cupula només publiquen en castellà. A Mision Tokyo, pot consultar les novetats pel Saló del Comic, tant d’aquestes com de totes les altres.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Ponent és una editorial petita però amb molt bon gust. Jo que ja no sóc jove, són pràcticament els únics còmics japonesos que compro. També editen còmic franco-japonès, crec que li diuen nouvèlle nosequè. En aquest cas, prefereixo qualitat a quantitat :)

BlackStones ha dit...

Doncs si t'agrada Ponent mira qui diu al seu web que anirà a signar al Saló del Còmic:

DIVENDRES 18 d'abril.

MATÍ
12:00h: MIGUEL GALLARDO

TARDA
17:00h: SANTIAGO VALENZUELA
18:00h: OSCAR MARTÍN
19:00h: FELICIANO GARCÍA ZECCHIN

DISSABTE 19 d'abril.

MATÍ
12:00h: JORDI PASTOR

TARDA
16:00h: ANTONIO SEIJAS
17:00h: LAURA
18:00h: SANTIAGO VALENZUELA
19:00h: SANTIAGO VALENZUELA

Atka Kevlarsjäl ha dit...

Eis, merci ;) Només seré a bcn el divendres, així que serà l'únic dia que podré anar al saló. Cosa que per cer habia oblidat, amb tant amunt i avall, així que merci per recordar-m'ho. Per cer, que Astiberri, una editorial de còmic - no manga - basca ha publicat "Blankets" de Craig Thompson, una de les millors obres dels últims anys, en català :D