2.5.08

Què en pensen els lectors de manga?


DE LES ENQUESTES DEL SALÓ DEL MANGA I DEDICAT A MARINETIS, PERQUÈ ELS NOSTRES OBJECTIUS EN SÓN UN DE SOL.
En conclusió, tots els entrevistats consideren que hi ha poca oferta de manga en català, tant si provenen dels Països Catalans com de la resta de l’estat espanyol; però set dels vint informants no participaria de forma activa perquè hi hagués un canvi en aquest sentit, encara que la major part d’ells coincideixen a afirmar que són els clients els que han de fer pressió a les editorials perquè la situació canviï. Un dels informants demana ajuts econòmics per part del Govern de Catalunya, destinats a la normalització d’aquest àmbit, que equipara amb el cinema, que gaudeix de subvencions per al doblatge en català.
Cal destacar el fet que ¾ parts del entrevistats sabien que Glénat és l’editorial que més manga publica en català, de manera que l’editorial ofereix una imatge d’empresa sensibilitzada en aquest tema. Els clients són conscients de la llengua en què compren els manga i tots han sabut contestar si en llegeixen o no en català. Alguns d’ells han protestat pel fet que les col•leccions en català, tot i que més barates si són de Glénat, apareixen més tard a la venda, quan ja les tens en castellà o quan ja has començat les col•leccions en aquesta llengua. Fora de l’entrevista dues persones van comentar que havien venut els números que tenien en castellà -perdent-hi diners- per comprar-los en català, que per sort era més barata. Planeta de Agostini també és reconegut per haver publicat Bola de Drac en català.
Quant als clients potencials del manga en català, tot i que aquestes entrevistes no són representatives perquè la mostra és molt petita, onze dels vint entrevistats han contestat que si poguessin triar llegirien manga només en català, vuit persones (entre les quals la informant que no entenia el català oral perquè és (i viu a) Sevilla i una d’Almeria) han dit que els llegirien en català i en castellà i només una senyora, provinent d’Astúries i resident a Tarragona des de fa més de nou anys ha dit que ella els seguiria llegint en castellà, tot i que sa filla ha dit que ella preferia fer-ho en català.

El dibuix és del primer manga que em vaig llegir (gràcies R pel regal).