9.5.08

Oferta de manga en català al Norma



Norma Còmics és, segons s’anuncia a la seua pàgina web, la botiga més gran de l’estat espanyol especialitzada en manga. Està situada al número 9 del passeig de Sant Joan. La planta superior de la botiga està dedicada al manga i la planta inferior al cinema. El web està només en castellà: . Les col•leccions de manga en català s’indica que estan en aquesta llengua si no es pot deduir a partir del títol, com ocorre amb Bleach (en català) però no amb Sakura, la caçadora de cartes. El català segueix sent l’excepció. De les 162 col•leccions del catàleg, cinc estan en català: Bleach (Glénat), Bola de Drac: edició definitiva (Planeta de Agostini), Musculman (Glénat), Naruto (Glénat) i Sakura, la caçadora de cartes (Glénat). No hi són en català: El detectiu Conan ni Fushigi Yugi, que sí que les venen en castellà.

És a dir que ni tan sols a les principals botigues de manga de Catalunya no es poden trobar totes les col•leccions de manga que s’han publicat en català i que el servei que ofereixen aquestes botigues als seus clients no és satisfactori pel que fa a l’ús del català. Tot i que el web de Norma Còmics i de Continuarà Mangas és només per a la botiga de Barcelona, només el pots consultar en castellà i els presents que regalen per la compra de manga (com l’agenda del 2005 del Norma Còmics: Bloc de Notas para SuperHéroes sin Supermemoria o les postals de Norma Còmics com la de l’annex estan en castellà: XIII Salón del Manga 2007). Malgrat tot, els dependents de les tres botigues ens han atès en català.
A més a més, observant els resultats és ben palès el greuge que es fa als lectors catalanoparlant, els quals tenen molt poca oferta de manga en la seua llengua comparat amb la que hi ha en castellà i fins i tot en japonès a Continuarà Mangas.